основен Всичко за кафе История на кафето Етиопия - родното място на кафе или страната, където първата горчива напитка, легенди за произхода на кафе

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Етиопия - родното място на кафе или страната, в която е вкусна първата пияна напитка; легенди за произхода на кафето

Страна, где впервые попробовали кофе Родината на кафето не е Бразилия, както често се смята, но Етиопия. Първото споменаване на кафе в писмени източници се отнася до 6-ти век. Племените, обитавали територията на днешна Етиопия, приготвени от смачканите семена на кафеникаво дърво и специална храна за животинска мазнина, които те взели заедно с тях на пътя. Хранителните мазнини плюс протеините от семената дават сила на номадите и кофеина - жизненост. Също така е известно, че от сока от кафе плодовете етиопците са приготвили напитка, напомняща вино, а листата се приготвят като чай. По-късно жителите на африканския континент се научили да готвят гореща напитка от семена от кафе. Първоначално тя се използва само по време на религиозни ритуали, но след това става все по-разпространена. От ейопийския район Caffa, с помощта на арабски търговци, дойде кафе в Йемен през известното пристанище Mokko (затова една от сортовете кафе носи такова име). И от там вече се е разпространил по целия свят.

През 1511 г. проклятието на кафе е в мюсюлманската Мека. Много от благочестиви хора, пристрастени към тази напитка, пропуснаха деня и вечерната молитва. В продължение на часове седяха в кафенетата, затова забравили за религиозните си задължения към недоволството на местните мюфти.

В Йемен индустрията за кафе бързо процъфтява - значителни площи са засадени под насажденията. Дълго време тази страна е монополен доставчик на кафе на зърна за Европа. До този момент ценителите на йеменското кафе признават най-вкусните. Вярно е, че се продава само в скъпи кафенета, не може да се продава в широк мащаб.

Именно с йеменския манастир "Кьодет" европейците свързват една от чудните легенди за произхода на кафето: сякаш от плодовете на специално дърво един от монасите подготвяше напитка, която му позволяваше да остане буден и да се моли през нощта. Друга легенда разказва за арабски овчар, наречен Cuddy. Веднъж забелязал, че козите му, като са яли някои плодове, бяха много развълнувани. Овчарят отиде за обяснения на стария игумен. Той разпознал свойствата на плодовете и излезе с рецепта за гореща горчива напитка, която ободрява тялото и облекчава умората.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Историята на кафе в турски или като кафе се превърна в национална напитка в Турция

Как да купувате кафе на зърна и да не губите, съвети за избор на естествено кафе

Как дойде кафе в Европа

Козметични продукти, съдържащи зелено кафе масло, облекчават бръчките и кръговете под очите и придават на кожата на лицето младежка светлина

Кафе кифли с шоколад

Какво е декофеиновото кафе и как да се намали съдържанието на кофеин в кафето, каква отрова има

Кафе копия

Как расте кафето и легендата за откриването на тази чудесна напитка

Кой е измислил машината за еспресо и какво трябва да е точното италианско еспресо кафе

Какво е в кафето и колко калории в кафето

Италиански традиции в използването на кафе или информация, за да помогне на пътниците - кафеварките

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федералния закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.