основен Всичко за кафе История на кафето Кой е измислил машината за еспресо и какво трябва да е правилното италианско еспресо кафе

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Кой е измислил машината за еспресо и какво трябва да е правилното италианско еспресо кафе

Красивая фотка кофе Следвайки любовта си към освежаващата напитка, италианците дойдоха и усъвършенстваха процеса на готвене с кафемашина. Първата машина за кафе е проектирана през 1901 г. от Миланзей Луиджи Бецзер. Betszera получи особено силно напитка, покрита с пяна бежова пяна, след като се опита да премине гореща вода под налягане през фино смлян кафеен прах.

През 1902 г. започна промишленото производство на кафе машини. Част от напитката в тях се оказа много бързо, което беше удобно и улесни разпространението на нов навик. Имаше дума за еспресо, което започна да означава "силно кафе, компресирано под високо налягане в специални машини". Първите кафе машини бяха механични - за да се създаде правилното налягане, човекът трябваше да натисне специален лост. Едва през 1947 г. един милан барман изобретява полуавтоматични единици, при които необходимото налягане се осигурява от силата на водното налягане. След още 14 години има кафе машини, в които се използва електрическа помпа за прекарване на вода през кафе. Всички съвременни устройства работят на базата на един от тези два принципа: те използват парното налягане или работата на помпата. В допълнение към тях, като правило, има адаптация към друг италиански шедьовър - капучино. Съотношението на кипене на мляко и кафе в него трябва да бъде 4: 1, което дава апетитна буйна пяна (но не пяна!). Специалният удар на капучино добавя към канела, кардамон или настърган шоколад, а стандартният му обем е 100-120 мл.

Еспресото се превърна във важен елемент от италианския начин на живот. Във формата на капучино те пият за закуска, в здрава, естествена форма - по всяко друго време на деня. В Италия има дори Националният институт на италианското еспресо. Там те създават стандарти за истинско еспресо и контролират производството на италиански производители на кафе и оборудване. Според правилата на Националния институт една порция от правилното италианско еспресо трябва да има такива характеристики:

  • Тегло на кафето: 7 грама фино смилане.
  • Температура на водата: 86-90С.
  • Обем: 30-35 ml за еспресото

25 ml за ристрето

60-80 ml за белите дробове.

  • Време за готвене: не повече от 30 секунди. Эспрессо очень красиво
  • Фрезоване: ако частиците на кафе са твърде големи, твърде малко аромат ще премине във водата и значителна част от тях ще останат в суровините и ще бъдат изхвърлени. Вкусът на напитката няма да бъде изразителен.
  • Арома: Трябва да има подчертан аромат на кафе, с различни нюанси, в зависимост от съотношението на арабика и робуста.
  • Вкус: не кисел и не горчив. Такъв вкус говори за правилното съотношение на арабика и робуста и високото качество на самите зърна. Не трябва да има никакви вкусове: имитация на карамел, бадеми или други аромати се нуждае само от некачествен продукт за кафе.
  • Пяна: хомогенна, плътна, цвят от светло до тъмно кафяво.
  • Съдове за сервиране: идеално за разкриване на всички предимства на еспресото се счита за емайлирана бяла чаша с обем 65-80 ml с голяма топлинна мощност от дебел стенен порцелан. Тя трябва да е елиптична, скъсана вътре. Преди пълненето, чашата се нагрява непременно.

В много страни по света хората празнуват Националния ден на кафето. В Ирландия това е 19 септември, в Швейцария - на 16 май в Германия и Австрия - на 1 октомври. Този празник има и в Бразилия - на 24 май. В Италия, епохата "Еспресо Италио" се празнува на 17 април.

Днес е по-добре да си купите добри кафе на зърна в кафенета, където е пържено. И вашият любим чай може да бъде закупен в онлайн магазина на китайски чай. Обърнете внимание, че продуктите са сертифицирани и съответстват на тяхното име, т.е. имаха високи вкусови качества.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Еспресо кафе машини (компресионни кафеварки)

Видове кафе машини и кафемашини: френско-преса, капкообразуватели, гейсери, еспресо кафе машини. История на творението, принципът на действие, предимствата и недостатъците.

Италиански традиции в използването на кафе или информация, за да помогне на пътниците - кафеварките

Как дойде кафе в Европа

Етиопия - родното място на кафе или страната, където първата горчива напитка, легенди за произхода на кафе

Интересни правила за пиене на кафе в Италия. Ремонт на кафе машини Gaggia

Кафе копия

В историята на безкофеиново кафе, за първи път кафе изгуби кофеин

Кафе Музей в Санкт Петербург, Русия - информация за пътуващите

Кафе Музей във Виена, Австрия - информация за пътуващите

Жените срещу кафе - исторически факт от живота на кафето

Как да купувате кафе на зърна и да не губите, съвети за избор на естествено кафе

Какво е безкофеиново кафе и как да се намали съдържанието на кофеин в кафето, каква отрова има

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето им и развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.