основен Всичко за кафе История на кафето История на кафето в Русия

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


История на кафето в Русия

08/27/2015 20:37

Чашка кофе - черно-белое фото Както всеки знае, кафето е признато в Русия благодарение на Петер 1, който по време на престоя си в Европа оценяваше всички удоволствия на тази напитка. В общи линии това е вярно, макар че споменаването на кафе все още присъства в най-старата хроника на Русия, "Приказката за отминали години", където се казва, че князът на Киев Владимир Святославович е пил ободряваща напитка с името "кава". Някои изследователи вярват, че става въпрос за кафе. Дали това наистина е вярно, е трудно да се каже. Но защо не трябва да го пие Владимир Червен? За него в онези дни в света вече знаеше защо отвъдморски търговци, а не да се отнася с принц с прекрасно питие.

През следващите 500 години нищо не се знае за кафето в Русия. Въпреки това се запазва рецептата, запазена от цар Алексей Михайлович от съдебния лекар Семьон Колинс, където се казва, че "вареното кафе от турците и персите, което е известно и след вечеря, е добро средство срещу настинки, отмъщение и освобождение". Както може да се види от тази рецепта, отвара от кафе на зърна по това време се използва като екзотично лекарство.

Въпреки това масовото разпространение на кафе започва в Русия наистина от волята на първия руски император Петър Велики. В "Европа" с голямото посолство Питър остана за известно време с кмета на Амстердам, където беше напълно пристрастен към тази напитка. Пристигайки у дома, Петър издава заповед, където заповядал да сервира кафе на своите събрания, чието посещение било задължително за всички боляри и благородници. Стискайки зъбите си и викайки лицата, болярите пиеха тази "благочестива напитка, която не беше одобрена от църквата и патриарха", но те не се осмелиха да се противопоставят на волята на Петър.

Точно така, където чрез убеждаване и пример, и къде и само един юмрук Питър вдъхнови в нашите предци обичат за тази чуждестранна напитка. В допълнение към всичко, Питър всъщност провокира оборот на кафе в цяла Европа. Като човек с "весело разположение", Петър обичал да внезапно посещава боляр и да иска да му донесе чаша "кафе". И се опитайте да го отречете това. За да не нанесат гнева на царя, болярите започнаха предварително да се подготвят за такива посещения и купиха зърно кафе в резерв.

Първото кафене е открито в Петербург през 1720 г. и е наречено "Четири фрегати". Невест на Петър Велики, Анна Йоаннова беше страстен ценител на тази ароматна напитка и просто не можеше да си представи сутрин без чаша кафе.

Още повече го обичаше Катрин II. В деня, когато пие няколко чаши от най-силното кафе. И за готвене една чаша се използват 400 грама кафе на зърна! Една вечер, една зимна вечер, нейният личен секретар Яков Козмин дойде при нея, ужасно студена през зимната слана. За да загрее замразената, Катрин го обработи с чаша любимо питие. След като го опита, бедният започна да ужасява тахикардия и трябва спешно да се обади на лекарите.

Израснал в популярност в аристократичната среда отдавна не намери признание сред обикновените хора. Тъй като не се нарича само "отвратителна отвара" и "сироп от сажди". Заедно с чая и тютюна, кафета се смята за "духовно разрушение".

Наистина опитал и обичал кафе след войната с Наполеон през 1812 г., когато руската армия освободила Европа. Навсякъде кафенетата започнаха да се отварят, където чаша любима напитка отиваше в петербургските и московските бохеми. Сред писатели, художници и актьори стана модерен да се съберат за чаша ароматно кафе и да обсъждат текущите теми по онова време.

Любовта на кафето сред руснаците е оцеляла и до днес. Комплексът обаче беше отразен в този важен аспект на нашия живот. Сред общия хаос започнаха да навлизат на нашите пазари различни сурогати и ниски стандарти. Разбира се, дори тогава беше възможно да се намерят истински кафе на зърна, но те струваха страшно скъпи и бяха доставени на Русия на принципа "какви други страни отказаха". Ето защо, бързото кафе стана много популярно.

В момента няма проблеми с висококачествените кафе на зърна в Русия. Всеки може да избере според вкуса си и размера на портфейла си. Надявам се, че всичко ще продължи и сутрин непрекъснато ще усетите аромата на прясно приготвена любима напитка.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Историческо отклонение - известни любители на кафе и любимите им рецепти

Кой е измислил машината за кафе еспресо и какво трябва да е точното италианско еспресо кафе

Как расте кафето и легендата за откриването на тази чудесна напитка

Историята на кафе в турски или като кафе става национална напитка на Турция

Как дойде кафе в Европа

Етиопия - родното място на кафе или страната, където първата горчива напитка, легенди за произхода на кафе

Интересни правила за пиене на кафе в Италия

Историята на безкофеиново кафе, тъй като за първи път кафе изгуби кофеин

Кафе Музей в Санкт Петербург, Русия - информация за пътуващите

Кафе музей във Виена, Австрия - информация за пътуващите

Известни кафенета по света: Франция, Париж - кафе La Closerie des Lilas (Closerie de Lila)

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федералния закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.