основен Всичко за кафе Отглеждане и преработка на кафе

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Индекс на материалите
Отглеждане и преработка на кафе. Правила за печене на кафе на зърна. Правила за съхраняване на кафе. Шлайфане на кафе на зърна. екстракция
Методи за преработка на кафе
Печене на кафе на зърна
Съхранение на кафе
Шлайфане на кафе на зърна
екстракция
Съвети за любителите на кафе
Всички страници

Трудно ли е да израснеш кафено дърво? - питаш

В детската градина, където се осигурява точното количество слънчева светлина и влага, те засаждат специално приготвени семена за кафе . Десет седмици по-късно се появяват млади издънки. След като разсадът достигне височина от 5-10 см, те се трансплантират отделно в пластмасови торбички и след това продължават да се грижат за тях в оранжерии. След височината на 4-5 месечни разсад достига 30-40 см, те се засаждат на плантацията. Каменните разсад се засаждат на редове, разстоянието между които се извършва, като се вземат предвид грижите за растенията и земята, както и събирането на реколтата.

Кафеното дърво започва да цъфти за първи път през третата година, на възраст от пет или седем години дървото достига зрялост.
Кафе-дърветата добиват до 50 години, но интензивното им плодородие трае само 15 години. Броят на културите годишно зависи от температурата и влажността. В планините, където температурата е по-ниска, узряването продължава по-дълго, културата се събира веднъж, в топли влажни долини - до четири пъти годишно. За една година едно дърво докарва до 3 кг сурова кафява зърна , а от един хектар насаждения те получават до 20 клона.

Созревание кофейных ягод Плодът на Арабика узрява от осем до девет месеца. Периодът на узряване узрява малко по-дълго - от десет до единадесет месеца. Времето за прибиране на реколтата варира в зависимост от географското местоположение, климата, височината над морското равнище и сезона в съответния регион на растеж. В Бразилия , основният доставчик на кафе , реколтата се събира от май до септември, в Централна Америка от октомври до март, а в Африка от края на октомври до началото на април.
Обикновено зреенето на кафе е неравномерно, така че събирането на реколтата се извършва ръчно. Важно е да се съберат само узрели плодове, защото незрелите дават неприятен вкус. В същия ден на плодовете плодовете на кафето се обработват.

Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Качеството на кафето зависи ли от начина, по който се обработва?

Има два начина за обработка на кафето : сухо и мокро.

Колкото по-древен е сухият метод : пресечените плодове се измиват в специално проектирана машина. Измитото кафе е разположено на голяма тераса за сушене на слънце за 15-20 дни. За да могат зърното да изсъхне правилно, те се превръщат на всеки 20 минути, през нощта зърната се покриват с целофан от влага. Кафе плодове са "ферментирали", "се укрепят", вкус и други качества на кафе на зърна са подобрени. Понякога, за да се изсушат по-бързо, се използват механични сушилни. В същото време, това време за обработка се свежда до два до четири дни. Веднага след като плътта напълно изсъхне, идеалната влажност е между 11 и 12 процента, можете да чуете как семената "звънят" вътре в плода, ако се разклатят. След това, кафето се почиства в растенията и се сортира по големина.

Сухият метод за обработка на кафе е по-евтин, той се използва при липса на достатъчно количество течаща вода, докато мокър метод изисква финансови разходи за изграждането на специални хидравлични съоръжения (улуци и резервоари).

Повечето от висококачествените сортове кафе се обработват по влажен начин , защото Когато е мокро, процесът на ферментация на зърна се контролира по-добре, отколкото при сухия процес. Това се отнася за повечето американски сортове кафе , колумбийски и мексикански сортове, както и кафе от Кения и Танзания . Това кафе се нарича "измит".

Когато влажни , добре узрели плодове се събират и се изсипват на големи, въртящи се с различни скорости, барабани с неравна повърхност в средата, която постоянно се захранва със силен поток вода. Барабаните премахват по-голямата част от целулозата, но тя остава малко, така че кафените зърна се изхвърлят от барабаните в котлите и ферментират. Когато остатъците от пулпа от киселото мляко се омекотят, те лесно се измиват с течаща вода. Измитите зърна от кафе се изсипват на плоски площи, облицовани или натрошени с глина, изсушени на слънце в продължение на 3-4 часа при постоянно разбъркване. На този етап зърнените култури и "натрупват крепост" са ферментирали. Сушени зърна от кафе се изсипват в машини за окончателно отстраняване на памука и вътрешните обвивки. С помощта на специални устройства, кафето се пресява, изсипва се в чували и се пренася в преработвателните предприятия, където те се изследват щателно в химическите лаборатории , сортират се, полират се с електронни устройства. Около 70 милиона чанти кафе с тегло 60 килограма всеки идват на световния пазар на едро.

В Етиопия, при обработката на кафе на зърна , получените отпадъци се смесват с евкалиптови стърготини и се пресоват. Има отлични плочи за производство на мебели.
Суровите кафяви зърна със стягащ вкус не са подходящи за приготвяне на кафе , трудно се смилат на прах, не набъбват добре във вода, но се съхраняват повече или по-малко непрекъснато в продължение на две години. Много зависи от условията на съхранение. Бразилското кафе не губи своите свойства, когато се съхранява от три до пет години, неговите свойства дори се подобряват.

Какво определя качеството на суровото зърно?

Обработка кофе на плантациях Дефектите на зърното се проявяват не само по време на растежа на дървото, но и в резултат на некачествена първична обработка по време на транспортирането и съхранението. Ако съхранението се осъществи при условия на висока влажност, кафето получава миризмата на мухъл. Дефектните сурови зърна са черни вътре, зацапани, кисела, мухлясала. Тези недостатъци не се елиминират в процеса на пържене на зърната , приготвената от тях напитка има неприятен вкус и мирис. Към дефектните са и зърната с механични повреди - натрошени, нарязани и др. Освен това има определени изисквания за размера и цвета на зърната . Контролът върху качеството на кафе, доставен в страната, се извършва от Всеруската търговска камара.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":Изкуството на печене на кафе на зърна

Как обжаривают кофе местные жители Печенето е много важен етап в превръщането на кафе на зърна в ароматна напитка. Само след магическия ефект на топлината те придобиват отлични вкусови и ароматни свойства. Негорано кафе - това все още е "нещо сам по себе си".

Сварете кафе в специална апаратура. За тази цел зелените зърна се сортират в барабана след сортирането, което се загрява отвън с горещ въздух до температура от 180-200 градуса. Специалните бъркачки смесват зърното през цялото време. Когато под въздействието на висока температура кафето достигне желания цвят, както е определено от специалиста, фритюрникът, зърното се разтоварва от барабана и се охлажда бързо, издухвайки студен въздух през него.

По време на пърженето под въздействието на висока температура в кафените зърна са сложни химически процеси, тайните на които все още не са напълно разкрити. Кафявите зърна стават в резултат на карамелизирането на захарта, но прекомерното изпичане води до карбонизация, овъгляване. Най-високата киселинност на кафето се наблюдава при слабо печене с появата на оксиди, които след това се разпадат, когато температурата се повиши.

По време на процеса на пържене обемът на кафето се увеличава с почти 50%, а неговата маса (основно поради загуба на влага) става с около 18% по-малко.

При пържене спазвайте следните правила:

 1. Правила обжаривания кофе Непрекъснато разбърквайте зърното .
 2. Запържете зърната на средна температура.
 3. Не запържвайте твърде бързо (така че повърхността на зърната да не е мазна).

Когато следвате тези прости правила - чудесна ароматна напитка е гарантирана за вас.


Степента на печене зависи от вкуса на клиентите. В много европейски страни се оценява ароматно, умерено печено кафе . В същото време, в Италия и Турция, като силно печено кафе . В Северна Америка също предпочитат по-силно пържене . Това се дължи на широкото използване на еспресо напитки. Общоприето е, че еспресото изисква по-голяма степен на печене на кафе на зърна . Все пак, трябва да се помни, че колкото повече зърна са препечени , толкова по-малко киселинност, особен вкус и аромат, толкова много печено кафе е най-евтиното.

Как выглядить хорошо обжаренный кофе Ако е възможно да се балансира степента и скоростта на печене , зърната ще имат равномерно боядисана матова повърхност.
Лесна степен на печене се използва само за деликатни висококачествени сортове арабика . Това кафе има подчертана киселинност и лека водна консистенция. В САЩ кафе с тази степен на печене се нарича канела поради приликата с цвета на кората на това тропическо растение. Този метод на печене понякога се нарича полу-градска или Нова Англия. Не много пържени особено деликатни и ароматни сортове: Никарагуан Марагогип.

Средно пържене . Такова кафе е известно като обикновен или кафяв. Кафявите зърна стават кафяви, но не им се позволява да отделят мазнини върху повърхностите си.
Така че печенето е предназначено да осигури възможно най-добрия вкус и аромат на кафе напитката. Силата му се определя от количеството вещества, разтворени в него. Горчивото кафе все още не е силно кафе !


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":Как най-добре да съхранявате кафе вкъщи?

Советы по хранению кофе Свежестта на пърженото зърно е важна. Пътят от печене до кафене трябва да бъде възможно най-кратък. Печено кафе на зърна - много деликатен продукт, не може да се съхранява дълго време. При контакт с въздуха, особено влажен, пърженото зърно бързо губи свойствата си на вкус и аромат . Подправеното кафе абсорбира чуждестранните миризми . Най-добре е да се съхраняват печени кафе на зърна в стъклени буркани с плътно прилягащ капак . И все пак, всеки последен ден намалява качеството на зърното. Една напитка, произведена от печени кафе на 25 дни, може да се характеризира в най-добрия случай като посредствена.
Зърнените кафени зърна , при определени условия, се съхраняват в продължение на години , когато зърното се пържи, сметката се съхранява в продължение на дни.
Прясно изпечено кафе има остра, приятна миризма.

Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Обърнете специално внимание на смилането на кафе на зърна!

Степени помола кофейных зерен Раздробяването на кафе на зърна играе важна роля в подготовката на вкусна ароматизирана напитка.

Неправилното шлайфане може да разруши кафе дори от елитните разновидности. Що се отнася до други операции за преработка на кафе , съществуват стандартизирани изисквания за смилане . В съответствие с тези изисквания се разграничават следните видове шлайфане :

 • много фин (тънък като прах), когато се получават частици до 0,15 мм,
 • средни частици до 0,3 мм,
 • големи , когато частиците са до 0.6 мм,
 • много грубо смилане , когато частиците са с размер до 0,8 mm.

В действителност при смилането се получава смес от частици с различни размери.

) и типа используемой Вами кофеварки (см. "Кофемашины и кофеварки" ). Изборът на типа на шлайфане зависи от начина на приготвяне на кафе (вижте "Методи за приготвяне на кафе" ) и вида кафе машина, която използвате (вижте "Кафемашини и кафемашини" ).

На изток, където се приготвя кафе в Джевве (турк) , кафе се използва за най-добро смилане , в Европа - средно , използвайки кафемашина с филтри, в Америка, където използват подобрени кафе машини - грубо шлайфане. Грубото шлайфане е по-подходящо за приготвяне на кафе във френска преса . Степента на смилане определя колко дълго трябва да се приготвя кафе , т.е. степента на извличане от зърната на ароматизиращите и ароматизиращите вещества. Колкото по-тънко е смилането , толкова по-голяма е повърхността, с която се извличат веществата, и съответно, в по-бърз режим, трябва да направите кафе .

Вкусовите качества на приготвеното кафе ще бъдат колкото е възможно по-добри, ако се наблюдава съотношението между времето, през което се приготвя кафето и степента на смилане на зърната . Трябва обаче да се има предвид, че прекалено тънкото смилане ще доведе до факта, че най-малките частици кафе не се утаяват и затова нарязаното кафе ще бъде облачно.

Опитът на кафеварките предполага, че при фино смилане е необходимо да го готвите за 1-4 минути. , със средно 4-6 минути. , грубо - 6-8 минути. В същото време, в никакъв случай не трябва да се позволява да се вари.

Много е важно да се постигне същата степен на смилане , след което по време на готвенето се осигурява по-пълно извличане на вкус, аромат и тонизиращи вещества.
Достоинства и недостатки ручной кофемолки Можете да смилате кафе по няколко начина: в мелница (ръчна кафемашина) , в електрическа кафемашина или в професионална кафемашина .

Кафенерите препоръчват кафенето да се смила непосредствено преди готвене, тъй като качеството на смляното кафе се влошава много бързо. Дори съхраняването на прах в запечатани контейнери няма да помогне напълно да запази божествения аромат. Химически активният кислород, съдържащ се в съдовете от въздуха, който при всяко отваряне и затваряне на кутията насърчава процеса на окисляване.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":Нека да поговорим за извличането

Крайният и най-важен етап от приготвянето на кафе е екстракцията . В края на краищата, една напитка от кафе е екстракт , т.е. разтвор от вещества, извлечени от праха.

"Участници" на този процес са степента на смляно кафе, количеството кафе на прах, качеството на водата и температурата, всеки от които може да повлияе на неговия ход. Вкусът и ароматът на кафето се определят от количеството ароматични и ароматизиращи вещества, които са преминали в напитката, когато кафето на прах взаимодейства с водата. Първите - ароматни вещества - се извличат по-рано, а вторият - вкусови съставки - по-бавно.


Оптималната температура за извличане е 93 градуса , границата е 96 градуса, т.е. тя е близо до температурата на кипене. Знаейки това, в никакъв случай не може да доведе до врязване на кафето и още повече да го вари. Ето защо, технологията за кафе не се приготвя, а се приготвя . Помнете думата: "кипенето убива кафе".

Екстракцията зависи от качеството на използваната за тази цел вода. Ако водата не отговаря на желания вкус, или по-лошо - с миризмата на хлор, не можете да разчитате на вкусно кафе . Водата не трябва да бъде прекалено твърда, не прекалено мека, без мирис, без вкус.

Экстракция кофе Екстракцията зависи от количеството на правеното кафе или по-скоро от правилното съотношение между него и водата.
Качеството на водата, степента на смилане, съотношението на количеството кафе и вода - тази триада трябва да бъде в потвърдено оптимално съотношение и произволно да се промени - така че в резултат на това да не получите вкусна тонизираща напитка. Ако например е необходимо да се приготви кафе с по- слаба концентрация , не манипулирайте количеството вода, тъй като това променя условията на извличане и кафето ще бъде без вкус, без вкус. По-добре е да се разрежда вече приготвеното кафе с варена гореща вода.

От друга страна, пускането на много прах - не означава, че кафе от това ще стане по-вкусно. Той ще има горчив вкус, да не говорим за прекомерна доза, която вече не е от полза за здравето. Специалистите в кафе препоръчват 10-12 грама кафе на прах за 180 грама. вода, и за двойна крепост - същото количество прах за 90 грама вода.

Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Съвети за любителите на кафе

 1. Съхранявайте оборудване и прибори за готвене и сервиране на кафе в идеална чистота.
 2. Гледайте за качеството на кафе на зърна . Те трябва да бъдат еднакви по размер и цвят, без примеси и развалени зърна. Ароматът на кафето не трябва да съдържа чужди миризми. Вземете под внимание степента на печене на кафе , смилайте и смесвайте сортовете кафе в пропорциите, препоръчани от специалистите. Любители кофе в кофейне
 3. Използвайте изворна вода или предварително настроена вода .
 4. Наблюдавайте правилните пропорции на смляно кафе и вода, за да получите перфектната комбинация от вкус и аромат, и да наблюдавате температурата при варене , да не доведете до възпаление, защото може да разруши пяната, така че уникалният аромат на кафе да изчезне.
 5. Сервирайте кафе на масата веднага след варенето.
 6. Съхранявайте кафе в контейнери с плътно прилепнал капак на сухо и хладно място. Обърнете внимание на срока на годност на кафе на зърна .
 7. Използвайте порцеланови чинии за сервиране.

Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федералния закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.