основен Всичко за кафе Интересни факти за кафе и чай Учените декодират генома на кафето - какво да очакват от новите научни открития

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Учените декодират генома на кафето - какво да очакват от новите научни открития

10/09/2014 14:55

Ученые работают над созданием суперкофе Учени, занимаващи се с генно инженерство, достигнаха кафе. В началото на септември 2014 г. списание Science публикува резултатите от изследванията върху генома на кафето. Нека да разгледаме заедно какви възможности сега са отворени за науката и дали ще бъде създаден суперкоазел.

Геномът е съвкупност от наследствен материал, затворен в клетка на тялото. Благодарение на биологичната информация, която се съдържа в него, изграждането и поддържането на жизнената дейност е в ход. Декодирането или секвенирането на генома има за цел да определи структурата на ДНК молекулите и последователността на нуклеотидите в тях.

ДНК се състои от десетки хиляди гени и не е толкова лесно да ги дешифрираме. Между другото, човешкият геном беше разглобен за около двадесет години, но те не стигнаха до край (защото не е много необходимо). Цялата група учени от различни страни, наброяваща 64 души, работи върху дешифрирането на генома на кафето. ДНК на робуста кафе (Coffea canephora), втората по популярност в света, е изследвана. Но кафе арабика (Coffea arabica) вече е ангажирана.

Практическите ползи от дешифрирането на генома на кафето

  1. Учените са станали по-ясни относно развитието на кафето.
  2. Теоретично, въпреки че е много трудно, сега може да се получи кафе като начин на живот по синтетичен начин.
  3. Не много доволни новини за противниците на ГМО: благодарение на изследванията върху генома на кафето, сега ще бъде много по-лесно да се променят и управляват различните качества на растението, въпреки че това е било направено преди.

Дали генните инженери ще създадат супер кафе?

Както вече беше случаят с други растения, чийто геном е бил декодиран, е вероятно да има кафе чувствителна към сложна генетична модификация. Учените откриха гени, които отговарят за вкуса и аромата на напитката. Има шест от тях, но ролята, която всяка от тях играе, е неясна. Допълнителното декодиране на генома ще помогне на хората да измислят нови видове кафе.

Възможно ли е да създадете супер кафе с съдържание на кофеин няколко пъти повече от обичайното? Възможно е, но както показва практиката - това не е необходимо. Вече готваме доста силно напитка без затруднения. Но, що се отнася до създаването на безкофеиново кафе - този проблем е много важен. Съществуващите методи за декофеинизация (топла вода, въглероден диоксид и т.н.) не са полезни, най-малкото, както вече писахме в тази статия . Сега има възможност да се блокира на генетично ниво разпределянето на кофеин от растението и да се получи естествено кафе без кофеин.

Тук нека да отбележа, че учените могат да създават тютюн без никотин и да предпазват човечеството от вредните му последици. Въпреки че сега има изход - електронни цигари или гипс, който помага да се спре да пуши.

Що се отнася до кафето, също си заслужава да се помни, че не само геномът влияе на вкуса и аромата на напитката. Свойствата на кафето се определят от много други фактори. Например веществата, които влизат в зърното през почвата, водата и т.н.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Безкофеиново кафе - какво е това и как да се намали съдържанието на кофеин в кафето, каква отрова има

Кафена интография: 14 неща, които трябва да знаете за кафето

Чаша кафе ви позволява да спестите в удобна старост

Мобилно кафене - бизнес на 21-ви век

Франчайз кафенета - предимства и недостатъци

Защо се сервира кафе със студена вода

Историята на кафе в турски или като кафе се превърна в национална напитка в Турция

Кафе маркетингови изследвания - или кафе в цифри и проценти

Кафе Тайните

Някои полезни съвети за любителите на кафе

Историята на безкофеиново кафе, тъй като за първи път кафе изгуби кофеин

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федералния закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.