основен Всичко за кафе Интересни факти за кафе и чай Какво е кафе? Каква е разликата между Арабика и Робуста? Колко зърна са в кафето?

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Какво е кафе? Каква е разликата между Арабика и Робуста? Колко зърна са в кафето?

05/29/2012 10:38 ч

Ягоды кофе на дереве Всеки знае какво изглежда печено кафе на зърна, но познавате ли кафето в природата?

Насажденията внимателно следят размера на кафените дървета. За да се запази силата и енергията и да се улесни прибирането на реколтата, растенията не могат да растат повече от 4 метра. Всяко дърво е покрито със зелени восъчни листа, които растат един срещу друг - по двойки. Тъй като кафето расте в непрекъснат цикъл, не е необичайно да видите цветя, зелени и зрели плодове на едно и също дърво.

За да узреете напълно плодовете след първото цъфтене, това отнема почти една година. Въпреки факта, че дърветата за кафе могат да живеят до 100 години, те обикновено са най-продуктивни на възраст от 7 до 20 години. Правилната грижа може да поддържа и дори да увеличи плодородието в продължение на много години в зависимост от сорта. Средно кафето произвежда 5 кг кафе плодове годишно или 1 кг зелен фасул.

Дърветата растат най-добре в богата почва, в климат с леки температури, чести дъждове и на сенчести места. Цялото търговско кафе се отглежда в т.нар. Кафеен колан.

Ботаническа класификация на кафе

Кофе - цветы и плоды

Кафеното дърво принадлежи към семейството на ларва, в което има повече от 500 рода и 6000 вида тропически дървета и храсти. Според експерти, има 25 до 100 вида кафе растения.

Родът е описан за първи път през осемнадесети век от шведския ботаник Carolus Linneaus, който също описва Coffea Arabica през 1753. Оттогава ботаниците не са се съгласили с точната класификация, тъй като кафените растения са доста разнообразни. Те могат да бъдат малки храсти или високи дървета, с листа с размер от един до 16 инча и с цветя от виолетово или жълто до преобладаващо тъмнозелено.

В кафенето има два важни вида кафе - Арабика и Робуста.

Арабика Кафе

Coffea Arabica е представена от такива сортове като: Бурбон, Типика, Катура, Мундо Ново, Тико, Сан Рамон, Ямайка Синя планина.

Арабика идва от кафяви дървета, намиращи се в Етиопия. Плодовете на тези дървета дават красиво, меко, ароматно кафе. Coffea Arabica представлява около 70% от световното производство на кафе. Неговите зърна са по-плоски и по-удължени от Robust, съдържат по-малко кофеин.

На световния пазар цената на кафе Арабика е най-висока. Най-добрите са високите сортове кафе, обикновено отглеждани на височина от 600 до 1830 метра над морското равнище, въпреки че оптималната височина зависи от близостта до екватора.

Най-важните фактори са: температурата на въздуха, която трябва да остане умерена, в идеалния случай между 15 и 24 градуса по Целзий и валежите са около 1500 мм годишно. Тогава дърветата ще бъдат пълни и силна слана няма да ги убие.

Дърветата от арабика са скъпи за обработка, защото идеалният терен е склонен да бъде стръмен и труден за достъп. Освен това, тъй като дърветата са по-податливи на болести, отколкото при Robust, те изискват повече внимание.

Robusta Coffee

Повечето от Robusta се отглеждат в Централна и Западна Африка, Югоизточна Азия, включително Индонезия и Виетнам, както и в Бразилия. Производството на Robusta се увеличава, макар че представлява само около 30% от световния пазар.

Robusta се използва главно в смеси и за приготвяне на кафе. Зърната му са малко по-тънки и по-малки от тази на арабика.

Дървото Robusta е по-устойчиво на болести и паразити, което опростява и намалява разходите за отглеждане. Друго предимство е способността да издържат по-топъл климат, предпочитайки постоянни температури от 24 до 30 градуса по Целзий, което му позволява да расте на много по-ниска надморска височина от Арабика.

В сравнение с арабика, кафето, произведено от зърна Robusta, има характерен вкус и приблизително 50-60% съдържа повече кофеин.

Сбор урожая кофе

Анатомия на зрънце кафе

Зърната, които подготвяте, са всъщност преработени и печени плодове, които се наричат ​​плодове с кафе. Вътре в плодовете, една до друга, се намират две зърна.

Приблизително 5% от световното кафе в зърната, само едно зърно, наричано "пайрън" или "каракол" или "охлюв" на испански език, е резултат от естествена мутация. Някои хора вярват, че маите са по-сладки и по-вкусни от стандартните боб, така че понякога се сортират ръчно за специална продажба.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Как да се отглежда кафе арабика у дома: избор в каталога на растения, грижи, характеристики

Как да станете бариста или какво е необходимо за овладяването на приготвянето на кафе

Интересни факти за любимото ви кафе

Кафе руски в замяна американски по инициатива на Медведев DA.

Кафе Копи Ловац. Как да произвеждаме най-скъпото кафе в света

Какво отличава капучината от лате и лате-мокято

Защо кафето се сервира със студена вода

География и сортове кафе

Ден на кафе или празнуване на празнична вечеря в различни страни по света

Отглеждане и преработка на кафе

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статиите, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето им и за развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.