основен Всичко за кафе Интересни факти за кафе и чай Магична трансформация на кафе на зърна в напитка. Част 1

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Магическо преобразуване на кафе на зърна в напитка. Част 1

06/08/2017 11:35

Зерна кофе превращаются в напиток

Кафето, което се наслаждаваме всеки ден, е дошло далеч, преди да влезем в чашата си. Нека да го последваме заедно и да разберете как се оказва нашата любима напитка.

1. Култивиране

Кафето е всъщност семе. Изсушено, пържено, нарязано и използвано за приготвяне на кафе. Необработените зърна могат да засаждат и да растат с кафено дърво.

Кафето обикновено се засажда в сенчести разсадници. Разсадът често се напоява и се покрива от ярката слънчева светлина, докато стане достатъчно силен, за да бъде трансплантиран на постоянно място. Засаждането обикновено се случва през дъждовния сезон, когато почвата остава влага дълго време и разсадът е добре установен.

Кофейная плантация

2. Прибиране на реколтата

В зависимост от сорта плодовите трансплантирани кафе-дървета започват да се появяват след 3-4 години. Плодът, наречен кафе или "череша", става ярък, тъмночервен, когато е узрял и готов за прибиране на реколтата.

Съберете от дървото по правило една голяма култура годишно. Но в страни като Колумбия те успяват да събират основните и вторичните култури годишно.

В повечето страни реколтата се събира ръчно. Това е доста труден процес, често усложнен от факта, че дърветата растат на труднодостъпни места. Въпреки че в страни като Бразилия, където пейзажът е сравнително плосък и кафето е огромно, процесът се механизира.

Има два начина за събиране на реколтата:

  • Плодова пиле : Всички плодове са отделени от клона в даден момент, машина или ръчно.
  • Селективно избира : само зрели плодове се събират ръчно. Колекторите заобикалят дърветата на всеки 8-10 дни, като избират само онези "череши", които са на върха на зрялост. Тъй като този вид реколта е най-труден и скъп, той се използва предимно за събиране на малки зърна от арабика.

Добрият работник средно събира 50-100 кг плодове кафе на ден, което впоследствие ще даде от 10 до 20 кг кафе на зърна. Резултатът от работата на всеки колекционер е внимателно претеглена и на тази база се извършва плащане. Реколтата, събрана за деня, отива в преработвателното предприятие.

Сбор кофе вручную

3. Преработка на плодове

Лечението трябва да започне възможно най-скоро, за да се предотврати увреждането на плодовете. В зависимост от местоположението и наличните ресурси, кафето се обработва по един от следните два начина:

  1. Сух метод - този метод за обработка на кафе е използван от незапомнени времена и е често срещан в много страни, където водните ресурси са ограничени. Прясно изсечените плодове просто се разпръскват на огромни повърхности и им позволяват да изсъхнат на слънце. За да се предотврати повреждането на "череша", те са смазани и обърнати през деня, през нощта и по време на дъжд, за да не се намокрит. В зависимост от времето, този процес за всяка партида кафе може да продължи няколко седмици, докато съдържанието на влага в плодовете падне до 11%.
  2. Мокър метод: след прибиране на реколтата, плодовете на кафе преминават през специална машина, за да се отделят кожата и пулпата от боба. След това зърната се разделят по тегло, използвайки водни канали. По-леки поплавъци отгоре и по-тежки зрели зърна потъват до дъното. Освен това, преминавайки през серия от въртящи се барабани, бобът се сортира по размер. След това те се транспортират до големи, пълни с вода резервоари. В зависимост от комбинацията от такива фактори, като състоянието на бобовете, климата и височината, те ще останат в тези резервоари в продължение на 12 до 48 часа, за да премахнат петна от мукус (наречен паренхим). По време на почивката в резервоарите естествените ензими ще причинят този слой да се разтвори. Когато ферментацията завърши, зърната се промиват чрез преминаване през допълнителни водни канали. Сега те са готови да изсъхнат.

Сортировка ягод кофе

4. Сушене на зърната

Ако бобът е влажен, той трябва да се изсуши до приблизително 11% съдържание на влага. Това може да се направи на слънце, разпределяйки ги на сушене на маси или подове и редовно завъртане, или можете да използвате сушилни с големи превключватели. Сушени боб се наричат ​​пергаментово кафе. Те се съхраняват в чанти, но докато не са готови за износ.

Сушка кофе

5. Пилинг на зърна

Преди експорта пергаментното кафе се обработва по следния начин:

Специалният механизъм премахва пергаментния слой от кафето, мокро. И от кафето, обработено по сух метод, всички сухи корпуси се отстраняват.

Полиране е по избор процес, при който всяка неравност, оставена върху боб, след отлепване, се отстранява от машината. Докато полираните бобчета се считат за по-добри от неразличените, всъщност разликата между тях е малка.

Сортирането се извършва по размер и тегло и зърната се проверяват за цветни дефекти или други недостатъци. За да направите това, използвайте серия от екрани, както и въздушна струя, за да отделите тежките бобчета от белите дробове.

Бобът, който е незадоволителен поради недостатъци (неприемлив размер или цвят, преработени бобове, повредени от насекоми, които не са почистени), се отстраняват. В много страни този процес се извършва както машинно, така и ръчно, като се гарантира, че се изнасят само висококачествени кафе на зърна.

Машина для шелушения кофе

Продължение: Част 2.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Какво е кафе? Каква е разликата между Арабика и Робуста? Колко зърна са в кафето?

География и сортове кафе

Историческо отклонение - известни любители на кафе и любимите им рецепти

Отглеждане и преработка на кафе

Кафяви капсули: предимства, характеристики, производители

Правна почивка за кафе почивка: описание, меню, организация, снимка

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, съгласно Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. "За защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни". 18+. Условия за използване на информацията.