основен Кафе и здраве Факти за ползите и опасностите от кафето Любителите на чай и кафе имат по-малка вероятност да страдат от някои видове рак

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Любителите на чай и кафе имат по-малка вероятност да страдат от някои видове рак

Для любителей чая Няколко чаши кафе и чай на ден може да намали риска от развитие на рак на матката при жени. Това заключение беше постигнато от учени от Института по изследване на рака Roswell Park в Бъфало (Roswell Park Cancer Institute), САЩ, съобщава Ройтерс Здраве.

Ракът на матката представлява 9% от всички ракови заболявания при жените и се нарежда на седмо място сред причините за смърт от злокачествени тумори. Рисковите фактори включват възраст, затлъстяване и хормонална терапия с естроген за намаляване на страничните ефекти на менопаузата. Възможната роля на диетата не е толкова очевидна.

Ново проучване, проведено сред 1000 жени, разкрива и следната зависимост: жените, които пият повече кафе и чай, са по-малко склонни да имат този вид рак.

Така че тези, които един ден пиха повече от 4 чаши кафе или чай, 2 пъти по-малко страдат от това заболяване. Жените, които пият само чай - повече от две чаши на ден - вероятността от рак на матката е намаляла с 44%.

Тези, които пиеха само кафе, също имаха по-малък риск, но зависимостта не беше толкова очевидна - повече от 2 чаши кафе намалиха риска от заболяването с 29%, но този резултат е статистически неточен, казва професор Сюзън Маккан, който е провел изследването. В същото кафе без кофеин не разкрива такава зависимост.

Точната причина за тази зависимост все още не е установена. Може би защитните свойства на напитките се дават от кофеина, който стимулира производството на определени ензими, които помагат за неутрализиране на потенциалните канцерогени. Очевидно е обаче, че други вещества, съдържащи се в кафе и чай, като флавоноиди, катехини и изофлавони, известни със своите антиоксидантни свойства също играят роля.

Също така учените обръщат внимание на факта, че любовникът на кафе и чай е по-тънък.

Това обаче не е всичко. Изследване на 13 по-големи проучвания, включително 775 000 мъже и жени, показва, че любителите на кафе също имат по-малък риск от развитие на рак на бъбреците. Така че тези, които пиеха 3-4 чаши кафе на ден, 16% имаха по-малък риск от това заболяване, а тези, които пиеха чаша чай дневно, този риск беше намален с 15% в сравнение с тези, които изобщо не пиеха чай , съобщава Институтът за ракови заболявания на Roswell Park.

Друго изследване на същия институт разкрива наличието на консумирани 2 чаши черен чай или безкофеиново кафе на ден и рак на яйчниците.

Също така, редовната консумация на кафе намалява риска от рак на белия дроб при жените в перида преди менопаузата.

Имайте предвид, че иранските учени предполагат, че пиенето на прекалено горещ чай също е вредно и може да доведе до рак на хранопровода. Учените съветват - пийте чай за здраве, но не прекалено горещо.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете и други факти за кафе:

Медиците са доказали: Кафето се държи като наркотик
Кафето може да бъде спасителна операция за мъже с диагноза болестта на Лу Гериг
Кафето унищожава миризмата от устата
Дават ли любителите на кафе бебетата с устни?
Чаят и кафето предпазват от ендометриален рак
Рехабилитация на кафе

Ефект на кафето върху тялото на здрав човек

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федералния закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.