основен Кафе и здраве Факти за ползите и опасностите от кафето Безкофеиново кафе - какво е това и как да се намали съдържанието на кофеин в кафето, каква отрова има

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Какво е декофеиновото кафе и как да се намали съдържанието на кофеин в кафето, каква отрова има

Много хора вярват, че пиенето на кафе е вредно , но има изход - безкофеиново кафе . Дали това е вярно и как да се намали съдържанието на кофеин в кафето. Ние сме Как уменьшают содержание кофеина в кофе вече казано в статията " История на безкофеиново кафе", тъй като за първи път кафе изгуби кофеина, както когато кафеът беше получен за първи път без кофеин. Днес ще говорим за метода за намаляване на кофеина в кафето.

Има около 100 начина за намаляване на кофеина в кафето. Най-популярен и най-често използван в промишлен мащаб е "европейският" начин. Същността му е следната: вземете непечени кафе на зърна и ги излейте с топла вода. Тук трябва да се отбележи, че ако се изсипят зърната с вряла вода, те ще се затворят и кофеинът няма да може да извлече от тях. Накисването на кафе в гореща вода прави зърната по-меки и кофеинът се отстранява много по-лесно. След като зърната са отворени, водата се излива и се добавя специален разтворител, който всъщност намалява съдържанието на кофеин в кафената камера. След това разтворителят се отцежда и зърната се промиват с вряща вода, за да се отстранят останалите химикали и да се затвори зърното. След изсушаване се пристъпва към печене и кафе без кофеин е готово.

И какъв е разтворител, който разтваря кофеина, питате. Даваме справка: това е етилацетат (етил ацетат) CH3-COO-CH2-CH3 е безцветна летлива течност с аромат, подобен на ацетон, но по-малко каустик. Той се използва широко като разтворител за целулозни нитрати, целулозен ацетат, мазнини, восъци, за почистване на печатни платки и за производство на изкуствена кожа. Етилацетат е една от най-популярните отрови, използвани в комарите за убиване на насекоми. И това вещество разрушава човешките чернодробни клетки, което води до цироза. Измиването на кафе на зърна дори с вряща вода не позволява да се отстрани разтворителят с 100%, така че при консумирането на декофеинизирано кафе ние консумираме етил ацетат.

Доказано е също, че след консумирането на безкофеиново кафе нивото на свободните мастни киселини в кръвта се увеличава с 18%, които участват в процесите на оксидация на свободните радикали и увреждат стените на артериите. Декофеиновото кафе също стимулира повишаването на нивото на протеина, което се свързва с така наречения "лош" холестерол. Този протеин се увеличава с 8% и поощрява развитието на артериосклероза.

Що се отнася до вредата от кофеина, съдържащ се в кафето. Лекарите извършиха интересен експеримент. На доброволците се дава интравенозно доза кофеин, която се съдържа в една чаша кафе, и се оказва, че тя няма ефект върху хората, които редовно консумират кафе. Това предполага, че нито кафе с кофеин, нито кафе без кофеин не влияе на повишаването на кръвното налягане. Увеличаването на налягането може да бъде повлияно не от кофеина, а от други съставки на кафето.

И това, което е по-интересно, формулировката на "безкофеиново кафе" не е напълно вярно, тъй като кофеинът в такова кафе все още присъства, макар и в много малки количества. В процеса на декофеинизация нивото на кофеин в кафените зърна се намалява до ниво от 10-20 мл в чаша кафе. Това със сигурност е 20-30 пъти по-малко, отколкото в истинското кафе, но все още има кофеин.

Сега знаете какво е декофеиновото кафе и как да намалите съдържанието на кофеин в кафето. Също така разкрихме митовете за ползите от декофеиновото кафе и говорихме за опасностите, които го заплашват, когато се използват.

Бъдете здрави!


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Какво е в кафето и колко калории в кафето

В историята на безкофеиново кафе, за първи път кафе изгуби кофеин

Детронирайте митовете за кафе или какви ползи от кафето

Кафето унищожава миризмата от устата

Медиците са доказали: Кафето се държи като лекарство

Кафе и красота. Как може да се харесате на себе си и на вашето тяло с кафе: процедури за спа процедури, скраб, обвивки, инхалации, маски ...

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, съгласно Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. "За защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни". 18+. Условия за използване на информацията.