основен Кафе и бизнес Тиймбилдинг обучение. Как да преодолеем страха от нова работа

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Тиймбилдинг обучение. Как да преодолеем страха от нова работа

Женщина - босс на рабочем месте Човек е подложен на различни страхове и това не е изненадващо в настоящия ритъм на живота. Един от тях е страхът от нова работа, която преживяваме, когато трябва да направим преход от една работа в друга или просто да си намерим работа. Новата работа може да стане необходима по всяко време - фалит на предприятието, намаляване, неудовлетвореност от заплатите, конфликт в екипа или просто лично израстване.

Какви страхове тревожат човек, когато мисли за нова работа?

1. Страх от необходимостта от промяна на обичайния начин на живот. И вие ще трябва да промените много - начина на работа на пътя на пътуването, понякога дори промяна на пребиваването, нов екип. Това ще бъде стрес за всеки човек, а за много консерватори е напълно неприемливо.

2. Страх от комуникация с нови хора, страхувайте се да не се "присъедините" в отбора. Това със сигурност е трудно - екипът се е установил, има свои собствени навици и дори традиции. Необходимо е да се адаптира към него, да приеме съществуващите правила, да спечели доверие, да постави нови колеги в себе си. Като опция предлагайте на ръководството да проведе екип за подготовка на екип.

3. Страх от отговорност. Той е свързан със своята неадекватност, несигурност в способностите си. Като правило това е преувеличената сложност на нова работа в главата ви. "Изведнъж не мога да се справя" - основният мотив на този страх.

4. Страх от нови шефове, страх да не намери общ език с него. Страх от интервюто за работа. В края на краищата човекът, който отива на интервюто, разбира, че бъдещето му зависи от това как се показва сега. Така че, той трябва да даде най-доброто от себе си, да направи положително впечатление на работодателя, така че да го избере.

Как да преодолеем страха от нова работа?

1. Първо трябва да се отървете от основния страх - невежеството. Получете максимална информация за нова работа, след което лесно можете да се придвижите до ново работно място. Нищо чудно, че има една поговорка: "Който е предупреден, той е въоръжен".

2. Погледнете по-отблизо новите си колеги, опитайте се да спечелите благоволението им. Колкото по-скоро приемате съществуващите правила в отбора, толкова по-лесно ще бъде да свикнете с него. В същото време не демонстрирайте веднага всичките си способности, така че да не се смятате за достоен и приказлив. Създайте себе си екипния дух в екипа, базиран на тренировки за тийм билдинг.

3. Когато вече сте запознати със същността на новата си работа, предложете някакви нововъведения на ръководството, дайте пример от миналото си работа. Ръководството ще го оцени.

4. И накрая, просто вярвайте в себе си, във вашата сила. Не забравяйте, че можете да постигнете много и вашият успех зависи само от вас!

Треньорът тренира лично израстване Никонова Татяна.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Как да организираме романтична вечер

Бактерилотетна парти преди сватбата за чаша кафе

Източници на вдъхновение - художникът приготвя чаша кафе вместо четка

Кафе и цигари - филм-borime, над който режисьорът работи 17 години

Притчата за щастие Чаши за кафе - оригинален поздрав - тост за Нова година

Ролята и изборът на сватбения букет на булката

Какво означава думата "coffeeklatsch" и как се превежда от английски

Кафе магазин One Shot Coffee (Филаделфия, САЩ) ще задоволи вашите 5 сетива

Шоколадово кафе в стил торин

Студено кафе маймуна опашка

Сортовете кафе на зърна: Liberal, Robusta и Arabica или основните характеристики и отличителни черти на кафе на зърна

Кафява сочена с крушови или ябълкови сокове

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статиите, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. за защита на децата от вредни за здравето им и за развитието им данни. 18+. Условия за използване на информацията.