основен Кафе и бизнес Активно слушане в комуникативно обучение

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Активно слушане в комуникативно обучение

Общение друзей в наши дни Способността да се угоди на хората, да се установи връзка, да се вдъхне увереност и съчувствие от страна на събеседника, е полезно за всеки човек, както на работното място, така и в личния му живот. Това може да се научи, като се стигне до комуникационното обучение и усвои психологическия метод на активно слушане.

Приемането на активно слушане помага да се създаде атмосфера на доверие и спокойствие, тя се използва предимно от съветници, които провеждат обучения за личностно израстване, така че клиентите да осъзнаят по-добре своите чувства и преживявания. Ако приемането на активно слушане се използва на работното място или в дома, събеседникът също се отваря, чувствайки, че иска да го разбере и подкрепи. Освен това активното слушане неутрализира обидата и другите отрицателни емоции и по този начин обезсилва възможността за конфликт.

Мнозина идентифицират активното слушане с чести кимване и кимване, въпреки че в действителност събеседникът може да има напълно различно мнение или въобще да не слуша какво му е казано. Това поведение по време на разговора обаче въобще не е активно слушане.

Как точно изглежда този метод: тя включва много вътрешна работа от страна на човека, който го използва. Той не само описва любезно интереса, той иска да разбере гледната точка на партньора, като използва следните методи:

- интерес към позата - той е леко наклонен към събеседника, ръцете и краката са обърнати към него;

- насърчава събеседника с думите: "Много ме интересува, продължавам, важно е да знам вашето мнение по този въпрос.

- иска да изясни подробностите: "Ако те разбирах правилно, тогава ...".

- преформулира: повтаря онова, което чува в собствените си думи, като подчертава основното нещо, сякаш обобщаващо. Събеседникът може да коригира или изобщо да променя гледната точка, като го е чул от устата на друг.

- показва отношението си към думите "за мен тази тема е много важна", "ме докоснаха вашите думи" и т.н.

Задължителни правила за активно слушане:

1. Не давайте мнение на разказвача. Поддържайте неутрално одобрение. Неговата гледна точка може да се различава от твоя, той има право на личното си мнение, което приемаш и уважаваш.

2. Бъдете приятелски и учтиви. Останете спокойни и избягвайте категорични изявления. Установете контакт, гледайки в очите на събеседника с внимание и участие, но не тестващо. Не го прекъсвайте и не спирайте, ако спира.

3. Бъдете искрени в желанието си да слушате човек. Ако всъщност не се интересувате, тогава техниката на активното слушане няма да доведе до резултати.

Прилагането на рецепцията е активно слушане и искрено желание да слушате и разбирате събеседника ще направи комуникацията по-приятна и по-доверчива, ще позволи на събеседника да пусне пара и да каже повече от желанието си. Това ще ви помогне да установите контакт с хората по-бързо и по-лесно, както и да направите вашата комуникация по-позитивна и ефективна.

Треньорът на тренировките за лично израстване Татяна Никонова.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Тиймбилдинг обучение. Как да преодолеем страха от нова работа

Как да организираме романтична вечер

Бактерилотетна парти преди сватбата за чаша кафе

Източници на вдъхновение - художникът приготвя чаша кафе вместо четка

Кафе и цигари - филм-борима, над който режисьорът работи 17 години

Притчата за щастие Чаши кафе - оригинален поздрав - тост за Нова година

Ролята и изборът на сватбения букет на булката

Какво означава думата "coffeeklatsch" и как се превежда от английски

Кафе магазин One Shot Coffee (Филаделфия, САЩ) ще задоволи вашите 5 сетива

Шоколадово кафе в стил торин

Студено кафе маймуна опашка

Сортовете кафе на зърна: Liberal, Robusta и Arabica или основните характеристики и отличителни черти на кафе на зърна

Кафява сочена с крушови или ябълкови сокове

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, съгласно Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. "За защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни". 18+. Условия за използване на информацията.