основен Кафе и бизнес Обем и структура на вноса на кафе в Русия (2010-2012 г.)

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


Обем и структура на вноса на кафе в Русия (2010-2012 г.)

Ввоз кофе в Россию Кафето е напитка, приготвена от пържени зърна, събрани от кафени дървета. Характеризира се с тонични свойства. В европейските държави кафеът стана широко популярен в средата на миналия век. По това време е трудно да си представим едно общество, което може да направи без тази напитка. Русия не е производител на кафе, затова, без да внася напитка, страната не може да се справи. Ще анализираме структурата, обемите, промените в цените на вносното кафе. Търсенето е голямо, Русия не е изключение. Тримесечните количества кафе, доставени в Русия, варират от 20 до 38 тона. Цените на напитката достигнаха връх в началото на 2012 година. Причината - ниска доходност в страните, които са най-големите производители на кафе.

Динамиката на промените в цените и количествата кафе, доставени на Русия

В началото на 2010 г. средната цена е била $ 86 на килограм. Леко намаление през второто тримесечие (до $ 80) е само епизод. Следващата година и половина тенденцията остана непроменена - значително увеличение на цените. Максималната цена бе определена на около 143 лв. (Първото тримесечие на 2012 г.). Цената се увеличи с 79%, през този период обемът на вноса на кафе намаля значително.

Изменение цен на импорт кофе

Започвайки от второто тримесечие на 2012 г. цените постоянно намаляват. Резултатът - през четвъртото тримесечие на 2012 г. митническата статистика на вноса на кафе отбелязва рекордни обеми доставки (38 094 тона). В продължение на 3 години внесени 331 955 тона за сумата от 1 332 500 000 долара. Средната цена на килограм се е увеличила с 50% за 3 години, но няма спад в обема на вноса. Напротив, количеството кафе, внесено в страната, се е увеличило с 58% спрямо 2010 г.

Сортове кафе, внесени в Руската федерация

Това е дълбоко погрешно схващане, че всички видове кафе са идентични по вкус и състав. Кафявите зърна се различават по процентното съдържание на кофеин и масла в тях. 88% от вноса на напитки в Русия са заети от два вида кафе, непечено: Robusta и Arabica (първата от сортовете се характеризира с високо съдържание на кофеин). Обемите на "Арабика", внесени в Русия, са стабилни за 3 години (40 000 тона годишно). Разнообразието на "Robusta", чийто внос в страната е нараснал значително (от 46 000 до 60 000 тона). Популярността на тези сортове се определя от ниската цена. Средната цена на "Robusta" е 2.200 долара на тон, а "Arabica" е по-скъпа - 4 600 долара на тон. Други сортове са няколко пъти по-високи по стойност, тъй като делът на вноса на кафе от тези сортове в Русия не надвишава 12%. Руският потребител в съотношението цена-качество предпочита ниската цена на любимата напитка, а категориите от населението с високи доходи претендират за елитни оценки. Техният брой в проценти е корелиран с количествата кафе, внесени на високи цени в Русия.

Страни, които изнасят кафе в Русия

Мнението, че Бразилия е основният доставчик на кафе за Русия, е погрешно. Бразилското кафе е висококачествено, но цената му е два пъти по-висока от тази на подобен продукт от Виетнам. Това е страната, която е основният вносител на кафе в Руската федерация. Средната цена на виетнамското кафе е $ 2,160 на тон. Малко по-скъп е този продукт от Индонезия (страната, която заема трето място по отношение на вноса в Русия) е 2,400 долара, но по отношение на цена / качество, предимството на кафе от Виетнам е очевидно. В парично изражение вносът на виетнамско кафе се увеличи от 46,223 хил. Долара през 2010 г. на 90,709 хиляди долара през 2012 г. Индонезия през последната година се доближи до количеството кафе, внесено от Русия в Бразилия.

Объемы ввозиного кофе по странам

Ако тенденцията продължи, Бразилия ще затвори първите три в тази категория. Внос на кафе Русия и от Европа (балтийските страни, Финландия, Германия), но обемът на тези доставки не надвишава 3%.

Логистика и транспортна структура на кафе, внесени в Русия

Като се има предвид, че основните вносители на кафе нямат граници с Русия и са на други континенти (Азия, Южна Америка), няма алтернатива на доставките по море (80% от обема на внесения продукт). За доставките по морски транспорт е цената на продукта най-ниска (97 долара на килограм). Повече от 150 000 тона внесено кафе мина през балтийските митници. По време на обичаите на Новоросийск през това време са декларирани 90 000 тона от този продукт. В Новоросийск и Санкт Петербург се намират най-големите руски пристанища. Доставката по шосе се извършва от Европа (съответно 16 и 5%). При доставянето на кафе с тези видове транспорт се извършва митническо оформяне в митническите служби на Смоленск, Брянск, Санкт Петербург и Калуга. Въздушният транспорт е скъп (447 долара на килограм), делът на количествата внесено кафе е ограничен.

Оценка на компаниите, внасящи кафе в Русия

През анализирания период на кафе в Русия са внесени над 600 предприятия с различни форми на собственост. Безспорно лидерство принадлежи на компаниите NESTLE KUBAN (97,528 тона) и KRAFT FOOD RUS (71,193 тона). Доминиращата позиция на тези предприятия в сектора на вноса на кафе в Русия е неоспорима (повече от 40% от всички доставки), годишното предлагане на кафе от тези компании нараства по обем. Сред основните вносители на кафе, заслужава да се отбележат "IMPORTERS COFFEE KLD" и "NEVSKIE POROGI". Делът на други компании в доставките на кафе на Русия не е толкова голям.

Да обобщим структурата и обемите на вноса на кафе в Русия за периода 2010-2012 г. Въпреки огромния скок в цените, обемът на вноса на този продукт в Руската федерация нараства. Традиционният доставчик на кафе в Южна Америка Бразилия постепенно губи господстващо положение, като се съгласява с конкуренти от Азия (Виетнам и Индонезия). Гарантирането на постоянното търсене на кафе от населението и печалбите на компаниите, внасящи този продукт, водят до монополизирането на този сегмент на пазара от големите руски стопанства.


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Кафе в зърна ... или най-доброто от най-доброто

Какво трябва да знаете, за да изберете кафе капсули

Сортовете кафе на зърна: Liberal, Robusta и Arabica или основните характеристики и отличителни черти на кафе на зърна

Как да накараме стерилизатора да излезе от мястото на кафе и меда у дома

Калорично съдържание на кафе

Въпрос на филолозите: каква дума е кафе?

Еспресото е най-популярната напитка за кафе в света

Изпечен десерт с желатин и плодове Tropic

Кафе Шлемеф с лимонена трева китайски и боровинки

Коктейли - важен компонент на модерното готвене

Обиколка на планетата в търсене на интересни места за "кафе"

Професионални кафе машини - ключът към успешния бизнес

Модерна технология в услуга на любителите на кафе

"Еволюция" на кафе

Как расте кафевото дърво, колко можете да съберете кафяви растения в един сезон и как цветята миришат на кафе

Чаша кафе ви позволява да спестите в удобна старост

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, съгласно Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. "За защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни". 18+. Условия за използване на информацията.