основен Всичко за чай 5 мита за чай или какво е млечно олонг, какво ухае Пуран и какво чай Mao Tse Dong любим чай

Търсене в сайта

Абонамент за интересни новини:

yanqex.com

WE IN SOC. МРЕЖИ


5 мита за чай или какво е млечно олонг, какво ухае Пуран и какво чай Mao Tse Dong любим чай

12/03/2014 00:00

Такой необычный чай Магазинът за чай е специално място и понякога дори екзотичен: цялата атмосфера, мирис, форми. Първи в такава ситуация, като се съсредоточава върху неща, които са важни при покупката - цена, качество, качество - е доста трудно. И в допълнение към добрия интериор, има квалифициран продавач, който с готовност ще ви каже хиляда и една легенда за всеки вид чай. Проблемът е, че при сладките речи елемент на приказка и митове винаги е смесен, много от които всъщност са само търговски ход и нямат нищо общо с истината. За да не паднем за въдицата на чаени легенди, нека да разгледаме най-популярните от тях.

улун молочный Мит 1. Мляко реки или защо мляко oolong чай

Най-голямата колекция от митове е свързана с широко разпространеното и обичано мляко oolong в Русия. Изучаването на слухове, описващи всички етапи на появата на една напитка към светлината, има всички шансове да се влее в прилична теза. Най-често в тях се казва, че сортът има нещо общо с млякото - очевидно е, че такъв извод се прави от името. Най-фантастичната версия описва изпарението на чай в плевня, в средата на която стои вана с вряща мляко. Все пак те казват, че чаят е покълнат или напоени с мляко, напоени, измити със суроватка, поръсени със сушено мляко. Има забавни идеи и за ароматизацията на този вид чай. Кажете, че има естествени аромати, като млечна суроватка. За експеримента опитайте сами да подготвите серума и да оцените очарователния аромат.

Чай молочный улун в чашке

Всъщност: Няма нищо общо с млякото, освен вкус с миризма на мляко, този клас не. Вкусът, между другото, може да бъде с различна степен на интензивност и качество. Защото колко успешно той имитира кремообразни асоциации на карамелите, цената на oolong и името му зависи: имперски (по-силен, по-сладък) и кралски (по-слаб). Суровият материал за който и да е от ароматизираните олонг по правило е остарял и е загубил вкуса на oolong сорта "te guan yin". Честността на продавача и възрастта на oolong, която е в основата на "млякото", е лесна за дефиниране. В допълнение към вкуса, свежият чай със сигурност ще мирише на трева, зеленина, ливадни цветя. Особено след 5-6 чай листа, когато вкусът започва да отслабва. Има ли натурално мляко олонг? Да, има, и това е наистина скъпо и много рядко разнообразие. Отваряйки пакета обаче, ще почувствате класическата миризма на свеж зелен чай. В третия, четвъртия правилно приготвен чаен лист ще се разгърне едва забележим мек млечен вкус и сладък вкус и ще напусне седмата осма.

Мит 2. Подземно царство или защо китайският чай Puer мирише като риба, но за земята на някой друг

Има такава китайска рецепта за подготовка на яйцата "по императорски начин". Опростен звучи така: пресни патешки или гъши яйца са покрити с вар и погребани в продължение на 100 дни. В резултат на естествената ферментация в отсъствието на излишни бактерии, които предотвратяват вар, яйцата радикално променят външния вид, вкуса и аромата. И чаят Puer, на свой ред, има свой собствен аромат, непознат за европейците, свързан със същия процес на ферментация: защото някой "Шу" Пуер мирише на риба и на някоя друга земя. Последният, очевидно, разпространил слуховете, че думата Puer се подготвя по метода на изкопаване на пресован чай в земята.

Дегустация пуэров

Всъщност: Разбира се, има определена логика, тъй като Puer се подобрява само през годините и се съхранява дълго време. В допълнение към една значима "но", която на корена убива цялата легенда. Под земята, както знаете, много влажна. И влажността след няколко седмици може да убие дори най-устойчивите на чай за съхранение. Той просто ще изгние. И въпреки че все още може да изглежда като чай, но пиенето е сериозен експеримент със собственото си здраве.

Всъщност, Puer не съхранява под никаква земя. Съхранява се далеч от пряка слънчева светлина в сухи, проветриви помещения, опаковани в хлабава хартия, бамбукови или картонени плитки. Същият земен или рибен вкус и аромат на пуер получава, когато узрее по време на готвене, ферментира под навес на чист въздух.

Мит 3. Ирисцентни видения или необичайни ефекти от чая

Най-опасният и непрофесионален мит разказва за халюциногенните свойства на някои видове чай. Твърди се, че с помощта на определен брой от тях можете да получите визуални, звукови, суперстимулиращи ефекти. Целевата аудитория на тези митове е разбираема, но обикновеният потребител може понякога да е интересно да опита нещо изключително или забранено, чийто плод, както знаете, е сладък. Този ефект не се очаква от най-чистите търговци с надеждата да запълнят джобовете си.

Чай с лилией

Всъщност: Корените на този мит нарастват, разбира се, от източната философия, според която човек непрекъснато взаимодейства със света. В много близко взаимодействие. Китайците вярват, че всичко, което виждаме, чуваме, докосваме, ядем и пием, засяга пряко тялото ни. Особено това, което ядем и пием. Чаят, който съдържа огромно количество микроелементи, може да окаже голямо влияние върху нашето тяло. Разбира се, от някои сортове ще стане горещо, някои студени, други ще се успокоят и ще се подготвят за легло, а други ще се развеселят сутрин. Но всички тези ефекти са сходни с ефектите на диетата, свежия въздух и слънцето, които могат да имат същия ефект. В същото време, разбира се, десет порции еднократни инфузии, оставени във вряща вода в продължение на 30 минути, могат да дадат неочакван ефект. Но това ще бъде картина на класическата хранителна отравяния, която няма нищо общо с онези светли перспективи, които могат да бъдат уловени в мрежата.

Мит 4. Редки видове или изключителни сортове чай

Добрият чай е явление, разбира се, рядко. Неусложнена под формата на растение, в крайната му форма става капризна, крехка и често нетрайна стока. Всичко това се отразява на цената, а изчислението тук е най-проста. Важно е модерният човек да се счита за уникален, специален. И за да подчертаеш тези качества в себе си, трябва да се обградиш с възможно най-много уникални обекти и феномени. Приблизително от тук се разказват истории за редки, уникални видове чайове, които са много малко в природата. Приблизително същото като в света "отблъскване със слънчоглед" от филма "Какво говорят мъжете". Но, разбира се, само днес и само вие имате уникална възможност и така нататък ...

Редкий зеленый чай

В действителност: Най-често "луксозните" чайове се купуват на същия пазар като останалата част от линията. В самия Китай заявката за продажба на "добър" чай ще постави продавача в задънена улица. Той има добър чай, какви съмнения може да има? Но има чай, сравнително казано, за 10 рубли и за 10 000 за една и съща мярка от същата степен. И разликата се вижда с невъоръжено око. Скъп чай ще съдържа по-малко примеси, визуално ще бъде по-тъмен на цвят (изсушаване, чай ще светне), естествената миризма ще бъде по-дълбока и по-силна. При варене по-скъп чай ще бъде по-малко горчив и ще поддържа повече напитки, без да губи вкус и мирис, а не блести с цвета на инфузията.

Изключение от правилата, когато чаят наистина може да бъде специален - самият продавач отиде при определен селянин, известен с чая си в целия район и купен от него, напуска директно от храста и от сушилнята. Тогава да - уникален, но такива истории трябва да бъдат придружени от точна индикация за мястото, името на селянина и, ако е възможно, снимка с него. Всеки на снимката трябва да се усмихне, това е задължително! Историите за десет храсталака на целия Китай в отдалечен манастир не са нищо повече от красива легенда. Такива редки неща принадлежат към националните активи, те струват допълнителни пари и не се доставят за износ.

Мит 5. Любими чайове ... или предпочитания за чай на известни личности

Производителите на определен сорт, разбира се, се конкурират с другите, опитвайки се да продадат колкото е възможно повече от своите стоки. Оттук и най-разнообразните слухове за това, което една световна знаменитост обичаше този конкретен чай от насажденията на определен търговец, който ви е изправен. Най-популярната история е, разбира се, "любимият чай на Мао Цзе Донг". Ясно е, че никой не би решил да даде на лидера сено от задния двор, което означава, че неговият любим чай е най-скъпият и рядък. Дори ако вашият личен вкус е същият сено.

Что пьют звезды

Всъщност: Да вярваш или да не вярваш, е твоят бизнес, но съдейки по описанията на живота си, в младостта си великият командир ръководи доста аскетичен живот и след като стигна до върховете, той не даде особено чай. Слуховете, че сред почитателите на чая Lapsang Sushong са сър Уинстън Чърчил и Нейно величество Елизабет II са малко като истината. Червеният благородник Lapsang, пушена на иглолистни игли с дълбок маслен вкус и пухкав горчив аромат, наистина може да се хареса на силните и императивни естества. Но независимо от това колко истински английски чар притежава това благородно разнообразие, не си струва да разчитаме на факта, че това е вярно. Що се отнася до министър-председателя на Нейно Величество, той по-скоро харесва силните си духове. Най-често историите за любимия ти чай на знаменитости не трябва да се вземат на сериозно. Това е просто красива история, чиято цел е да създадете чувство за принадлежност, така че да искате да купите този сорт.

В реално време

Чаят и всичко свързано с него съществува само за човека, който го пие. Не за повишаване на статута, а не за обогатяване, а не за лечение. Всички усещания, които той дава, цялата церемония, която го придружава, е насочена към осъществяването на вътрешната хармония и мир. Не се получи, но осъзнайте какво вече е. Да бъдеш сам със себе си. Научете повече, разберете и приемете света около нас. Да прекарваш време с близки и скъпи хора. Пиенето на чай в компанията винаги е придружено от любезен разговор, за който историите за тази напитка ще бъдат приятно допълнение. Но за да се ръководят от тях, избора и покупката на чай, все пак не е необходимо.

Михаил Калачев - управляващ партньор на китайско-руския чай холдинг


Ще ви бъдем благодарни, ако използвате бутоните "Споделяне":


Прочетете още:

Изкуството на пиене на чай на изток

Как да изберем чай с добро качество

Перфектният магазин за чай

Как да си направим чай във френска преса

Как да си направим сладолед у дома - рецепта за сладолед от зелен чай

Какво пиете след вана или е чай и кафе полезни в сауна

Бизнес етикет: Как да сервираме правилно кафе и чай

Чаят и кафето предпазват от ендометриален рак

Любителите на чай и кафе имат по-малка вероятност да страдат от някои видове рак

Чай вчера, днес, утре

Кана - в кухнята шефът!

Copyright © yanqex.com - На чаша кафе, 2009-2017. Всички права запазени. Материалите, публикувани на сайта, включително статии, могат да съдържат информация, предназначена за потребители над 18-годишна възраст, в съответствие с Федерален закон № 466-FZ от 29 декември 2010 г. "За защита на децата от вредни за здравето и развитието им данни". 18+. Условия за използване на информацията.